Jezero poribljeno kalifornijskom pastrmkom i donesen novi Pravilnik o ribolovu na jezeru

12341285_520551128112019_1031587360201515690_nČlanovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva su jučer izvršili poribljavanje jezera Starača u Ilijašu kalifornijskom pastrmkom.

“Ovo je prvo poribljavanje u zimskoj sezoni ribom za izlova, a ista ćemo provoditi periodično i po potrebi sve do zaleđivanja jezera. Sada je u jezero ubačeno oko 80 kg ribe. Informacija za ribolovce je da je cijena dnevne dozvole po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu 10 KM, da članovi udruženja potpisnica Sporazuma o zajedničkim režimima ribolova za jednu kupljenju dozvolu imaju dva izlaska na vodu, a da je dozvoljeno kao ulov ponijeti 2 komada kalifornijske pastrke. Svaka naredna ulovljena a koja se želi ponijeti se plaća 2 KM.”, rekao je Ferid Husejnović, upravnik jezera Starača.

“Nedavno smo donijeli i novi Pravilnik za ribolov na jezeru u kojem je određeno da se sva riba osim
kalifornijske pastrmke mora vratiti nazad u vodu. Sve ove mjere su uvedene da bi se zaštitio riblji fond i da bi oni koji vole ribolov kao sport a ne kao opciju punjenja zamrzivača imali jednu malu oazu bogatu ribom na kojoj mogu provesti ugodan dan u prirodi. U jezeru se trenutno lovi pastrmka, štuka i grgeč, a i šarandžije imaju sporadične ulove.”
, poručuju iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Izmjena pravilnika se odnosi samo na dozvoljeni ulov.

Od 1. decembra, od kada je na snazi novi Pravilnik, kao ulov dozvoljeno je nositi samo kalifornijsku pastrmku koja se i ubaci za izlova i to 2 (dva) komada. Svaka naredna kalifornijska pastrmka se može odnijeti uz doplatu ribočuvaru od 2 km po komadu.

Sve ostale vrste riba ste dužni neoštećene vratiti u vodu!

Na snazi ostaje molba ribolovcima da ne vraćaju u vodu ulovljene sunčanice.

Komentari

komentara

Ovaj unos je objavljen u Nekategorisano. Zabilježite trajni link.

1 odgovor na Jezero poribljeno kalifornijskom pastrmkom i donesen novi Pravilnik o ribolovu na jezeru

  1. Letić Fahrudin-coja kaže:

    Svaka čast,bistro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.