Šta reći…

drob-vreca-januar-2016Kako započeti ovaj vapaj jer vjerujem da će doći i do onih koji rade na i oko jezera to što rade…

Da li im pomenuti familiju u seksualnom kontekstu, prijetiti im, moliti ih da ostave na miru i nas i jezero i ono što smo do sada oko njega napravili?

Da li im zaprijetiti policijom, degenkom ‘bezbolnim’ palicama kada otkrijemo (a otkrit ćemo) ko je prva vrsta stoke koja je ukrala klupu sa šaranskog dijela na jezeru, i koja je druga vrsta stoke koja je bacila u jezero dvije vreće pune drobi zaklanih životinja.

Koja je to vrsta mozga, i ima li ga uopšte u tim glavama, koji je algoritam kojim taj njihov eventualni mozak funkcioniše?

Da li je to od njihovih roditelja prenešeno na njih, da li je to zbog nepostojanja sistema, da li je to što ‘nit’ imaju obraza, nit’ se guzici boje'… Da li će tako svoju djecu učiti?

Ono je došlo i ukralo zabetoniranu klupu!?
Ovo drugo došlo i bacilo drob u jezero!?

Jeste li vi išli u školu? Imate li mater i oca? Komšiju? Prijatelje? Smijete li im reći šta ste uradili?

Jeste li ponosni, prvi što sad imate klupu koju ste mogli za 20 KM napraviti, i vi, drugi, što riješiste svoj problem tako što ga utrpaste drugom po cijenu da napravite zarazu?

Jadan je ovaj narod, i svaki dan sve jadniji i jadniji.
Ljudi u okruženju iskopaju rupu i naprave jezero, takmičarsku stazu, kod nas se uništava ono što imamo, i što je najgore, ono vidi da neko oko ovog jezera brine, radi, sređuje ga – od baruštine i deponije smo došli do stadija da će se ove godine na Starači održati Prvenstvo Federacije BiH u ribolovu.

Ali jok, ne interesuje to prve i druge, oni su sebi najpreči.

E, o sebi se zabavili…

U subotu “Mala škola šaranskog ribolova”

IMG_4595U subotu, 27. juna 2015. godine u 17:00 sati, na jezeru Starača u Podlugovima, biti će održana jedna mala škola šaranskog ribolova.

Cilj škole je da se ribolovci upoznaju sa ispravnim načinom vezanja sistema za ribolov kojim će se oštećenja riba svesti na minimum a zbog zaštite kapitalnih primjeraka. Također, ribolovci će biti upoznati i sa Pravilnikom o načinu ribolova šarana i amura, ispravnom postupanju sa ribama, te o obaveznom priboru koji moraju imati sa sobom prilikom ribolova.

Edukatori će biti Adem Mumić, Miljan Trnčić i Almir Prašljivić, ribolovci sa dugogodišnjim stažom u šaranskom ribolovu – promotori pokreta “uhvati i pusti” i zaštite kapitalnih riba.

element-baitsNakon edukacije o sistemima, biće izvršena i prezentacija proizvoda firme Element-baits, sponzora i inicijatora ove škole, te ribolovcima dati i savjeti o izboru mamaca i primama za ribolov. A uspješni polaznici će dobiti i nagrade od sponzora u vidu nekog od proizvoda.

“Jezero Starača je u zadnje vrijeme poribljeno većim brojem kapitalnih šarana tako da moramo uvesti dodatna pravila da bi se te ribe zaštitile. Mnogi ribolovci su prihvatili naše molbe i savjete, ali sada moramo i sistemski urediti način ribolova i postupanje sa kapitalnim ribama. Svi koji žele loviti šarane i amure na jezeru će se morati pridržavati pravila propisanih u novom Pravilniku, a sve to će moći čuti u subotu u 17:00 sati na samom jezeru. Poziv upućujemo svim ribolovcima koji žele nešto naučiti, ne samo onim koji inače dolaze na Staraču. Jezero postaje ozbiljnom vodom, pa se i mi moramo početi tako i ponašati.”, izjavio je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Otvoren ribolov na štuku

Zajko-stuka-septembar-20141. aprila prestala je zabrana na lov štuke, tako da će isti biti dozvoljen i na jezeru Starača u Podlugovima.

Obavještavamo ribolovce da je ribolov dozvoljen samo na varalice ili strimere (varaličarenjem ili mušičarenjem), uz upotrebu sajlice namjenjene za ribolov štuke. Također, ribolovci moraju posjedovati pean ili klješta za oslobađanje riba od trokuka.

Strogo je zabranjen/o:
■ ribolov na živog ili mrtvog kedera, te komad kedera
■ hvatanje za škrge i oči,
■ čuvanje štuka u čuvaricama bilo kojeg tipa.
■ držanje ribe na suhom i povlačenje po zemlji/travi,
■ drugi vidovi nehumanog postupanja sa ribama.

Seha-stuka-ovogodisnjaObavezno je vraćanje ulovljenih štuka čim prije, uz što manje maltretiranja riba. Eventualno slikanje obaviti uz vodu, prilikom kojeg se mora pažljivo rukovati s ribom, držeći ribu, prilikom slikanja, što bliže zemlji zbog eventualnog ispadanja iz ruku.

Molimo vas da poštujete propisana pravila, jer će nepoštivanje bilo kojeg od istih za sankciju imati udaljavanje sa jezera i zabranu ribolova na jezeru Starača.

Foto: 28. februara obilježeno otvaranje ribolovne sezone

Otvor-sezone-jezero-staraca-28-februar-2015_4645Jučer je, na jezeru Starača u Podlugovima, zvanično obilježeno otvaranje ribolovne sezone. Tim je povodom jezero poribljeno sa 50 kilograma kalifornijske pastrmke za izlova.

“Na jezeru je boravilo tridesetak ribolovaca, a vrijeme nam je bilo naklonjeno utoliko što nije bilo padavina. U ugodnom druženju smo ih upoznali sa našim narednim planovima, a ujedno je krenula i prodaja ribolovnih dozvola. Također, još jedan član je izrazio spremnost pomoći u volonterskoj ribočuvarskoj službi, i on će biti zadužen za tok rijeke Stavnje koji je u našem ribolovnom području, tok rijeke Bosne i donji dio toka rijeke Misoče.”, izjavio je predsjednik Udruženja “Bistro!”, Adnan Osmanagić.

“Ujedno obavještenje svim ribolovcima da će ove godine kontrole biti mnogo rigoroznije, a i sankcije, jer se do sada sve završavalo upozorenjima. Od ove godine će se u potpunosti postupati u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu gdje su za ribolov bez dozvole predviđene sankcije do 1.000 KM, a po novom Zakonu Continue reading “Foto: 28. februara obilježeno otvaranje ribolovne sezone”

Otvaranje sezone ribolova 28. februara

jezero-staraca-ilijasOtvarenje sezone ribolova se na salmonidnim vodama obilježeva 1. marta, kada prestaje zabrana lova na potočnu pastrmku. Međutim, na jezeru Starača u Iijašu, članovi Udruženja Bistro! iz Sarajeva će otvarenje ribolovne sezone obilježeti 28. februara.

“Ovo je treće otvaranje ribolovne sezone kako smo mi postali korisnici ribolovnog prava na vodama u opštini Ilijaš. I ove godine to će biti dan druženja ribolovaca, kada će ribolov biti u drugom planu. U jezero će biti ubačeno 50 kg kalifornijske pastrmke za izlova. Inače, jezero je voda sa posebnim režimom ribolova, gdje je dnevna dozvola 10 KM, a taj dan će ribolov biti besplatan. Također, ribolovci će na licu mjesta moći kupiti godišnje dozvole našeg Udruženja.”, rekao je upravnik jezera i ribočuvar Ferid Husejnović

“Nadamo se da ćemo ove godine imati još jedno “otvaranje”, ali izdvojene staze na rijeci Misoči, gdje smo pokrenuli pripremne radnje da i tu vodu revitalizujemo. Uskoro će nam Centar za ihtiologiju sa Pirorodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uraditi ispitivanje stanja ihtipopulacije cijelog ribolovnog područja, a nakon toga bismo trebali rijeku Misoču poribiti sa većom količinom potočne pastrmke – kako dio koji je planiran kao izdvojena staza, tako i otvorenu vodu.”, izjavio je predsjednik Udruženja, Adnan Osmanagić.

Iz Udruženja pozivaju ribolovce da u subotu dođu na jezero Starača u Podlugovima, gdje mogu dobiti detaljnije informacije o ribolovnim vodama, planovima, ali i samom Udruženju “Bistro!” iz Sarajeva.

U jezeru pronađena slatkovodna spužva

Slatkovodna spužva
Slatkovodna spužva

Prije nekoliko dana, tokom hranjenja ribe u jezeru, a zahvaljujući kristalno bistroj vodi, na pojedinim mjestima smo primjetili neobične alge-biljke. Njihova konstrukcija je podsjećala na koralj, boja je bila jarko i čisto zelena, a nalazili smo ih kako rastu na potopljenom drveću.

Jedan komad smo otkinuli da bismo napravili koju fotografiju, čisto da bismo pokušali na internetu pronaći koja je vrsta biljke/alge u pitanju.

I nakon nekoliko dana traženja po netu, našli smo da su u pitanju slatkovodne spužve – Spongilla lacustris ; Linnaeus, 1758, za koje, iskreno, nismo ni znali da postoje uopšte.

Tako su na popis biodiverziteta jezera Starača ubačeni i ovi organizmi.

U nastavku pročitajte malo detalja o spužvama>>> Continue reading “U jezeru pronađena slatkovodna spužva”

Obavještenje članovima udruženja i ostalim ribolovcima o režimu ribolova i važenju ribolovnica

Svaki naš član sa našom ribolovnicom od 100 KM ima pravo 30 izlazaka na jezero Staraču i 10 izlazaka na ostale vode. Za jezero Starača moguća je doplata za dodatne izlaske gdje je za svaka 3 naredna izlaska potrebno doplatiti 10 KM.

Svaki naš član sa ribolovnicom od 50 KM ima pravo na 30 izlazaka na jezero Starača i 10 izlazaka na ostale vode. Nakon potrošenih 30 izlazaka na jezero Staraču, moguća je doplata za dodatne izlaske gdje je za svaka 4 naredna izlaska potrebno doplatiti 10 KM.

Za naše članove sa ribolovnicom od 25 KM će vrijediti ista pravila kao i za članove sa dozvolom od 50 KM.

Svaki od ribolovaca je dužan prije započinjanja ribolova na talon napisati datum i ribolovnu vodu.

Ribočuvar će po zaticanju ribolovca na vodi provjeriti ribolovnicu i ukoliko na talonu ne bude upisan datum i ribolovna voda, ribočuvar će iz ribolovnice iskinuti 4 talona koja ribolovac neće imati pravo i priliku iskoristiti u ribolovu na vodi na kojoj bude zatečen, što bi bila kazna za nepoštivanje pravila zakonom propisanog obaveznog popunjavanja talona.

Drugi uzastopni takav prekršaj će podrazumjevati pokretanje prekršajnog postupka.

Potpisivanjem sporazuma o zajedničkom režimu ribolova, ribolovnica kupljena u našem Udruženju vrijedi i na svim otvorenim vodama sljedećih udruženja: USR “Una” Bihać ; SRD “Šaran” Bužim ; USR “Štuka” Velika Kladuša ; UGSRD “Klen” Banovići ; SRD “Sastavci” Čelić ; SRD “Drijenča” Gračanica ; SRD “Drinjača” Kladanj ; UGSRD “Manjić” Kalesija ; SRD “Spreča” Doboj – Istok ; SIRK “Bistro” Tuzla ; SRD “Rudar-Kreka” Tuzla ; SRD “Smuđ” Lukavac ; UGSR “Mrena” Živinice ; UGSRD “Breza” Breza ; UGSR “Kulina” Doboj – Jug ; SRD “Jelah” Tešanj ; USR “Binker” Kalošević – Tešanj ; SRD “Klen” Usora ; UGSR “Vareš” Vareš ; UGSR “Visoko” Visoko ; UGSR “Bistro” Zenica ; USR “Goražde” Goražde ; USR “Busovača” Busovača ; SRD “Novi Travnik” Novi Travnik ; KSR “Travnik” Travnik ; DŠR “Borak” Široki Brijeg ; USR “Sarajevo 1906” Sarajevo ; USRD “Zujevina” Hadžići ; USRD “Ilidža” Ilidža ; SRD “Unac” Drvar.

Također, sa SRD „Bosna“ iz Maglaja i SRD „Bosna“ iz Žepča je bio postignut dogovor o načinu i cijeni ribolova za ribolovce sa našim ribolovnicama, ali zbog poplava i problema sa kojima se trenutno susreću kolege, nismo konkretizovali isti i on će sačekati neka bolja vremena.

Za ribolovce sa ribolovnicama gore pobrojanih udruženja je dozvoljen ribolov bez dodatnog plaćanja na svim otvorenim vodama ribolovnog područja na kojem smo korisnici ribolovnog prava, osim na jezeru Starača, gdje je doplata za dnevni ribolov 5 KM (dva ribolovca kupe jednu dnevnu dozvolu od 10 KM ili jedan kupi dnevnu koja mu vrijedi još jedan izlazak na vodu).

U Udruženju je, zbog nepovoljne finansijske situacije, donešena Odluka i ribolovcima je bilo omogućeno da se ribolovnica isplati na više rata.

Međutim, zbog prispjelih obaveza u smislu plaćanja naknade za ribolovno pravo, ostala je opcija isplate godišnje dozvole na dvije jednake rate, a krajnji rok isplate dozvole bi bio 31 juli. Za neblagovremeno izmirenje preostalog duga po pitanju ribolovne dozvole, a nakon isteka krajnjeg roka, ribolovci nemaju pravo povrata sredstava koja su već uplatili.

Bistro!

Aktivnosti u posljednje vrijeme: Kontejneri, poribljavanje, takmičenje, ‘Let's do it'…

U jednoj sedmici i previše aktivnosti, neke su završene, neke tek predstoje. Ali svaka realizovana daje više elana članovima udruženja da realizuju naredne.

Proteklog vikenda je izvršeno poribljavanje jezera Starača sa 50 kilograma kalifornijske pastrmke, dok je jučer završeno postavljanje sanitarnog i stambenog kontejnera na samom jezeru. Time je na jezeru kvalitetno i konačno riješen sanitarni čvor, jer je u prošloj godini, zahvaljujući donaciji Njemačke ambasade u BiH, na jezeru postavljena posuda ekološke septičke jame.

„Zahvaljujući prijatelju Udruženja „Bistro!“, bosanskom zetu i ribolovcu Johnotanu Brownu, Udruženje je od NATO snaga u BiH kao donaciju dobilo 5 kontejnera. Mi smo po jedan kontejner poklonili našim prijateljima iz USR „Busovača“ za njihov revir „I.P. Oko“ na rijeci Lašvi i USR „Sarajevo 1906“ za ribarsko-takmičarsku stazu u Lađenici (Dobroševićima). To su dva projekta koja se moraju nagraditi, jer su se od lokalnih deponija i devastiranih vodotokova napravile lijepe i posjećene vode – isto ono što i mi pokušavamo sa vodotocima na teritoriji opštine Ilijaš. Mi znamo koliko truda i odricanja je trebalo članovima tih Udruženja da uspiju realizovati ta dva projekta.“, rekao je predsjednik Udruženja „Bistro!“, Adnan Osmanagić.

Već naredni vikend, na jezeru Starača je nastavak aktivnosti – u subotu i nedjelju će se održati Continue reading “Aktivnosti u posljednje vrijeme: Kontejneri, poribljavanje, takmičenje, ‘Let's do it'…”

Obilježavanje otvaranja ribolovne sezone 2. marta na jezeru Starača

11111

U nedjelju, 2. marta, članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva će obilježiti početak ribolovne sezone.

“Ribolovna sezona počinje 1. marta, ali zbog najave drugih sarajevskih udruženja ribolovaca da će svi napraviti okupljanja 1. marta, mi smo naše pomjerili za dan poslije. Želimo da na jezero dođe što više ribolovaca i da uporede sadašnje stanje na jezeru s onim od prije tačno godinu dana. Želimo da im pokažemo da smo ispunili obećanje dato prošle godine”, rekao je predsjednik Udruženja, gosp. Adnan Osmanagić.

U jezero je u dva navrata ukupno ubačeno oko 150 kilograma kalifornijske pastrmke. Posljednje poribljavanje je obavljeno prije desetak dana kad je ubačeno oko 70 kilograma ribe, tako da će ribolovci sigurno imati i ulova.

Inače, u toku su aktivnosti potpisivanja ugovora sa drugim udruženjima u Bosni i Hercegovini o važenju ribolovnih dozvola Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva na vodama tih udruženja.

“Zbog želje da se ribolovci masovnije odazovu ovom skupu i druženju, donešena je odluka da će u nedjelju jedna dozvola vrijediti za dvojicu ribolovaca. Također, obavještavamo ribolovce da je na jezeru posebni režim ribolova gdje je dozvoljeno kao ulov ponijeti dvije kalifornijske pastrmke i 6 komada ostalih vrsta bijele ribe a o čemu će biti upoznati i na samom jezeru od strane ribočuvarske službe”, saopšteno je iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Jezero_Staraca_421we34234Jezero_Staraca_42134234Jezero_Staraca_Tabla

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

FOTO: U jezero Starača u Ilijašu ubačene dvije “zlatne ribice”

Članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva su danas u jezero Starača u Ilijašu ubacili dvije albino kalifornijske pastrmke, teške po 2.5 kilograma. Zbog njihove neobične, žuto-zlatne boje, prozvane su “Staračke zlatne ribice”.

“Svaki ribolovac bi bio zadovoljan kad bi ulovio ovakvu ribu, a kad ulovi ovakvu ribu i pored toga dobije i besplatan jednodnevni izlazak u ribolov na jezero,onda je to dvostruki užitak. A upravo iz tog razloga su u jezero i ubačene ove dvije ‘zlatne ribice’.”, rekao je predsjednik Udruženja “Bistro!”, Adnan Osmanagić.

“Ribolovci koji uhvate ovu ribu dužni su pažljivo postupati sa istom, odmah pozvati ribočuvara, a do dolaska ribočuvara ribu držati bezbjednu u vodi – nikako vezanu kroz škrge ili na neki drugi sličan način zbog kojeg bi riba mogla uginuti. Sretni ribolovac će dobiti Continue reading “FOTO: U jezero Starača u Ilijašu ubačene dvije “zlatne ribice””